parallax

Simon Gootjes van AllPlant wil voorop blijven lopen

‘Als er een nieuwe ontwikkeling is, springen wij daarop in’

Kwekerij AllPlant wil voorop lopen en innovatief zijn, zowel in assortiment als de manier waarop planten worden geproduceerd en opgekweekt. Daar hoort een stukje automatisering bij, zegt eigenaar Simon Gootjes. Het bedrijf heeft twee robots aangeschaft om het opplanten van weefselkweekplanten te automatiseren. Daarmee hoopt het bedrijf op flexarbeid te besparen.

Kwekerij AllPlant wil voorop lopen en innovatief zijn, zowel in assortiment als de manier waarop planten worden geproduceerd en opgekweekt. Daar hoort een stukje automatisering bij, zegt eigenaar Simon Gootjes. Het bedrijf heeft twee robots aangeschaft om het opplanten van weefselkweekplanten te automatiseren. Daarmee hoopt het bedrijf op flexarbeid te besparen.

AllPlant in Heerhugowaard is gespecialiseerd in de productie van tuinplanten uit weefselkweek en de verkoop van jonge tuinplanten als plug uit weefselkweek, vertelt Gootjes. Weefselkweek pas je toe als planten niet vanuit stek of zaad kunt vermeerderen of als je allemaal identieke planten wil produceren, legt hij uit. “De vermeerdering in het lab gebeurt onder steriele omstandigheden en op een kunstmatige voedingsbodem. Er ontstaat een soort couveuseplantje in een potje dat vervolgens in een plug in de kas wordt afgehard tot jonge plant. Op deze manier kun je heel snel jonge planten vermeerderen.”

Door de stijgende arbeidskosten wordt voor de kweker de noodzaak om te automatiseren steeds groter om mee te kunnen blijven doen.
Sharon Schouten, Bruidsfotografie, Bedrijfsfotografie
Sharon Schouten, Bruidsfotografie, Bedrijfsfotografie

Ondernemer in hart en nieren

Simon Gootjes is ondernemer in hart en nieren. Hij startte in 1997 vanuit een bedrijfskundige achtergrond als eenmanszaak met de verkoop van innovatieve tuinplanten aan professionele plantenkwekers. De weefselkweek en beworteling besteedde hij uit. Omdat het bedrijf bleef groeien, werd de noodzaak om de processen in eigen beheer te doen steeds groter. Gootjes huurde een kas en nam personeel aan voor de beworteling en teelt van de planten. In 2016 bouwde hij een foliekas van 2,2 ha op de huidige locatie in Heerhugowaard; drie jaar terug werd het bedrijf met nog eens 1,1 ha glas uitgebreid.

Innovatief assortiment

Met alle disciplines onder één dak streeft AllPlant ernaar een complete leverancier te zijn. Het totale assortiment bevat meer dan achthonderd soorten en variëteiten. We proberen elk jaar verbeteringen door te voeren en nieuwe tuinplanten toe te voegen, zegt Gootjes. “Vernieuwing is nodig om de concurrentie voor te blijven.” Het veredelen van nieuwe soorten gebeurt in eigen beheer en er wordt samengewerkt met veredelaars in binnen- en buitenland. “We willen ons onderscheiden in de markt met eigen producten, maar ook gebruik maken van de producten van externe veredelaars. We veredelen alleen in soorten waarin onze partners niet veredelen.”

Arbeidsintensief proces

Weefselkweek is een heel arbeidsintensief proces, evenals het opplanten en afharden van de planten in de kas. Daarbij wordt het grootste aantal arbeidsuren gestopt in het opplanten van weefselkweekplanten in de plug, aldus Gootjes. Een ander proces waar veel arbeidsuren in gaan zitten, is het sorteren van planten als ze in de plug groeien of zijn gegroeid. Door de stijgende arbeidskosten wordt voor de kweker de noodzaak om te automatiseren steeds groter om mee te kunnen blijven doen. Zo werd er vijf jaar geleden een sorteermachine aangeschaft bij TTA en is recent een tweede sorteermachine geïnstalleerd, laat hij tijdens een rondje door de kas zien.

Leergeld betalen

Het bleef niet bij de twee sorteermachines. Innovatie zit diep geworteld in de kernwaarden van het Noord-Hollandse bedrijf en AllPlant wil voorop lopen, niet alleen in assortiment, maar ook in teelt en techniek. We hebben als eerste jonge plantenbedrijf dat weefselkweek opkweekt twee robots van TTA aangeschaft om het opplanten te automatiseren, vertelt Gootjes. “Het gaat hier om een robotarm met software om weefselkweekplanten vanuit het lab op te pakken en in een tray te plaatsen. We hebben de machine samen met TTA ingericht op weefselkweekplanten; de robot moest nog worden verfijnd en de software ingeregeld.”

De robotarm was een pilot, we hadden geen referentie of ervaring, vervolgt hij. “We hebben er als test 10.000-den planten doorheen gedraaid. Daarvan ging in het begin 20 procent verloren. Dat wordt met kleine aanpassingen weer opgelost en op een gegeven moment gaat 99 procent goed. Je betaalt eerst wat leergeld, maar dat is hoort bij innoveren.”

Besparing en uniformiteit

Bij AllPlant hebben ze dusdanig veel vertrouwen in de robots dat besloten is voor eind november, als het seizoen 2025 begint, er nog drie aan te schaffen. We weten dat we die kant uit moeten, zegt Gootjes. “Er werkt hier een vaste groep van 35 mensen, in het piekseizoen komen daar nog eens 60 tot 65 tijdelijke arbeidskrachten bij. Dat is op de lange termijn niet houdbaar: niet wat betreft de arbeidskosten, maar ook niet gezien het huidige politieke klimaat rond arbeidsmigratie.” Maar het draait niet alleen om het arbeids- en kostenplaatje, zegt hij. “Het gaat ook om de uniformiteit van het proces. Bij twee verschillende mensen heb je kans op twee verschillende uitkomsten. Een machine of robotarm werkt altijd op dezelfde manier.”

Vliegwiel creëren

Een bijkomend voordeel is dat een heleboel (internationale) bedrijven naar Heerhugowaard komen om de innovaties te bekijken, aldus de Noord-Hollander. Daar zitten bestaande, maar ook potentiële nieuwe klanten tussen. “We verkopen ook weefselkweekplanten in Noord-Amerika en Australië. De planten gaan rechtstreeks vanuit het lab naar die klanten toe. Als zij dezelfde machine aanschaffen met de software die al is ingeregeld op onze planten, hoeven ze alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en onze weefselkweekplanten te kopen. Dan kunnen ze draaien. Bovendien willen veredelaars voor nieuwe soorten graag samenwerken met innovatieve bedrijven. Je creëert een soort vliegwiel.”

Plezier in innoveren

Simon Gootjes hoopt op den duur met alle machines samen zo’n 50 procent op flexarbeid te kunnen besparen. Dat zou al heel mooi zijn, zegt hij. “Je houdt altijd een bepaald assortiment dat niet door de robot kan worden opgepakt. Voor elke investering maak je vooraf een rekensom, waarbij je hoopt dat die binnen de streeftijd wordt terugverdiend. Maar ontwikkelen en innoveren is vooral ook leuk. Als je voorop blijft lopen, word je gezien en gevonden.”